Hoi An
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Hanni en Jan
16 Maart 2010 | Vietnam, Buôn Ma Thuột
Vandaag de eerste zonnige dag sinds het begin van de vakantie. Na een zeer uitgebreid ontbijt met veel vers fruit haalt de gids ons af voor een verkenning van Hoi An. Het oude centrum van de stad is een door Unesco aangewezen gebied voor de Wereld Erfgoedlijst. We nemen eerst een kijkje in een Chinese Pagode, ook wel communitycentre genoemd. We genieten van de fraai versierde toegangspoort, de muurschilderingen en de tempel zelf. Er hangen grote rode spiralen van wierook te branden, die worden gedoneerd door de bezoekers, meestal met Chinese achtergrond. Die dingen branden wel een maand achtereen voor ze op zijn. Uiteindelijk hebben we een doosje van deze wierookspiralen in kleinere vorm in de koffer. Een prachtig model van een Chinees Jonk is tentoongesteld. Hierna naar een toeristich ingestelde muziek en dansvoorstelling. Plaatselijke muziekanten met typisch oosterse snaar- en blaasinstrumenten en een groepjes dansers geven een leuke voorstelling van ongeveer drie kwartier.
De volgende 'hotspot' is de Japanse brug. Deze vroegere stadspoort werd in 1593 gebouwd door de Japanse handelsgemeenschap. In het begin van de 18e eeuw werd op de brug een verbreding aangebracht waarin een Vietnamese tempel is gebouwd. Een echte toeristische trekpleister.
Net als veel andere steden wordt Hoi An dagelijks overspoeld met dagjesmensen. 's Avonds wandelen er veel toeristen rond, maar dat zijn wij natuurlik ook.
Een huis uit 1780 is ons volgende doel. Gebouwd op 80 houten pilaren van 'ironwood' (de nederlandse benaming is mij niet bekend) is dit huis al sinds de bouw in het bezit van 1 familie. Het is opgetrokken in drie stijlen, Japans, Chinees en Vietnamees en is de moeite van het bekijken waard. Ook hier natuurlijk weer foto's gemaakt.
Nu een boottochtje op de rivier richting de zee. Deze ligt op ongeveer 5 kilometer afstand. Het is heerlijk weer en de gids doet zijn best om alles te wijzen en te vertellen. Een oude visserman toont tegen betaling de manier waarop hij zijn net uitgooit. Met een sierlijke boog komt het net op het water terecht. Ondanks 2 pogingen slaag ik er niet in dit goed vast te leggen. Jammer. De visserman vraagt het duizelingwekkende bedrag van 10.000 Vietnamese Dong ofwel 40 eurocent. Na het eten plaats genomen achter de PC waar de achterstand in de verslaglegging aardig werd weggewerkt. Om een uur of 5 de fiets gepakt en naar het strand gefietst. Over de weg ongeveer 4 kilometer. Een fiets zonder versnellingen en vooral zonder licht is een uitdaging, maar na een kort bezoek aan het strand zijn we weer heelhuids terug gekomen.
Overigens hebben we het nog niet gehad over het eten hier en de prijs daarvan. Het eten is in veel gevallen gebaseerd op gekookte of gebakken noedels of rijst, er zijn diverse soorten groene groenten, er is zowel kip, pork als beef te bestellen in diverse variaties en je kunt je eigen bordje kruiden met diverse sauzen zoals chili, vissaus, gemengde saus waarin onder andere gember, pepers e.d worden gebruikt. Daarnaast zijn er sla, komkommer en tomaten voorhanden. Het eten is meestal zeer smakelijk. Afhankelijk van de plaats waar je eet varieert de prijs voor twee personen, elk met een lekker biertje erbij van 90.000 tot 575.000 dong. Heel voordelig dus, reken maar na.
16 Maart 2010 - 11:22
Wendy:
Hoi,
leuk hoor, allemaal berichten over hoe geweldig Vietnam wel niet is, hoe heerlijk het eten is en hoe jullie genieten van deze reis....en dat terwijl wij gewoon hard doorwerken :-)
Nee hoor, goed om te horen dat jullie zo genieten!!! Veel plezier nog!! Groeten -
16 Maart 2010 - 11:44
Dick:
Ironwood heet in het Nederlands pokhout, is keihard, moeilijk te bewerken en zinkt in water. In het papiaments heet het kibra hacha; "het breekt je bijl",zo hard is het. Zie verder Wikipedia.
Nog veel plezier verder op jullie ontdekkingsreis; tot later. -
11 April 2010 - 17:52
Marja Koene:
Jan, hartstikke leuk om jullie verslag te zien en te lezen. Ik be nu halverwege het reisverslag en vind het boeiend, zelfs de technische storing.
Het meest benieuwd was ik natuurlijk naar de foto's. Er zitten hele mooie bij en niet alleen architectuur, maar ook de vissen (nieuwe richting?) en de vele kleuren zijn prachtig.
Wij zijn blij dat jullie een heel fijne vakantie hebben gehad
Nu weer wennen aan het gewone leven.
Tot horens
Marja