Yok Don National Park
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Hanni en Jan
17 Maart 2010 | Vietnam, Buôn Ma Thuột
Voordat ik wat vertel over de dag van vandaag nog even een vervolg op de 'geweldige uitgaansstad' Buon Na Thuot. Gisterenavond bleek dat in het enige in werking zijnde restaurant, namelijk dat van het hotel, geen enkele persoon aanwezig die ons in het Engels te woord kon staan. Problemen dus met de keuze van de gerechten. Vanavond werd het nog gekker: We moesten onze drankjes zelf uit de minibar op onze kamer halen omdat degene die de sleutel van de koelkast beheert al verdwenen was. En dat om 20.15 uur!! Geef mij maar Rotterdam!!
Vandaag naar het National Park op ongeveer 60 kilometer van de PROVINCIEHOOFDSTAD. Slechte wegen, een goede maar voorzichtige chauffeur, je bent zo anderhalf uur onderweg. Ze noemen het de 'highway' en ik weet nu waarom: de weg ligt op een hoogvlakte op 500 meter boven de zeespiegel. Een andere uitleg heb ik niet, maar goed, aangekomen bij het Yok Don park stonden we voor een 'tracking' van 2 uur. Met een plaatselijke gids in een bootje de Seropokrivier overgestoken en toen aan de wandel. Ik weet niet wat zo'n naam 'Yok Don National Park' bij jullie oproept, maar onze verwachtingen waren hoog gespannen. Een park met een omvang van 120.000 hectare, waar de Aziatische Olifant, de Indochinese tijger en het luipaard in het wild voorkomen, beschermd door 200 Rangers? Dat moet toch wat voorstellen? Jullie begrijpen het al, het was drie keer niks. Een open bos met voor 70% dezelfde loofbomen, die in februari/maart hun blad verliezen en dus net in nieuw blad stonden. Wilde dieren zien, voor zover aanwezig, het was onmogelijk omdat het oude verdroogte blad onder onze voeten zo kraakte, dat op kilometers afstand al het wild op de vlucht werd gejaagd. Wel 3 wilde orchideeen ontdekt die hoog in de bomen bloeiden, maar die konden dan ook niet weg, een aantal termietenheuvels gezien en een aantal mierennesten, maar verder had de tocht niet langer dan een half uur nodig gehad.
Naar de lunch. Die vond plaats in een resort, waar heel veel mensen vertier kunnen vinden en waar ook de nodige huisjes te huur zijn voor een langer verblijf. Als we alle gasten met chauffeur en gids bij elkaar tellen dan was het personeel voor het 'restaurant' zwaar in de meerderheid. We waren namelijk de enigen. In de hitte die we vandaag meemaakten had de airco van de auto overigen de voorkeur boven buiten zijn.
Niets leuks dan vandaag? Jazeker, gelukkig wel. Na de lunch eerste een begraafplaats bezocht waar graftombes staan van onder andere de Koning van een minderheidsgroep uit Laos, die daar is bijgezet. Deze bevolingsgroep is meer dan 100 jaar geleden uit Laos is gekomen. In hun dorp hebben we vervolgens het huis van de belangrijkste man van het dorp mogen bekijken. Een eindje verder bevindt zich een complex van hangbruggen die de beide zijden van de snelstromende rivier met elkaar verbinden inclusief een eiland midden in die rivier. Al met al een stelsel van een stuk of 10 hangbruggen en vaste plateaus, allemaal gemaakt van bamboe, de overspanningen zijn van stevige staalkabels. Op de platformen is voldoende plaats voor de sociale contacten van de bevolking en op het eiland is voldoende speelruimte voor alle kindertjes van het dorp. Leuk om zo'n project in werking te zien. De toeristische achtergrond kwam vandaag ook nog even aan bod, want er waren twee toeristen, Hanni en ik.
Onze volgende doelen waren een drietal watervallen en een lokale markt. Bij de eerste waterval rustig in de schaduw naar het geweld van het water zitten kijken, bij de volgende waterval enthousiast van de ene mooie uitzichtplek naar de volgende prachtige plek gelopen om dit prachtstuk in beeld te brengen, geweldig!. Omdat het al laat werd hebben we besloten de derde waterval te laten voor wat hij is. Ook een bezoek aan de lokale markt was geen optie meer. Daar hebben we er in de loop der jaren ook al een aantal van bezocht, terwijl het beeld alleen op details verschillend is. Vanavond ondanks het verhaal over de drankjes, lekker gegeten in het 'eigen ' restaurant. Morgen even verder kijken in de omgeving en eind van de middag op het vliegtuig naar Ho Chi Minh City, het vroeger Saigon. Ik ga daar snel op zoek naar een computer met een Internetaansluiting. Tot de volgende sessie!
18 Maart 2010 - 06:31
Hong:
Hai Jan en Hanni!
Leuk om te lezen dat jullie je goed vermaken! Sorry dat ik jullie niet persoonlijk kan helpen met photoshoppen van de plaatjes. Volgende keer maar een mobiele versie van Photoshop downloaden naar je mobiel... ;-) Je kunt trouwens ook online je foto's resizen (google maar eens: "online resize photos").
Bij mij is alles fijn. Mijn vrouw en ik verdrinken bijna in de drukte. JJ doet zijn eerste reklame trial :-)
Jullie nog heel veel plezier daar!
Mei, JJ en Hong.