Solo en de Sukuhtempel
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Hanni en Jan
04 Oktober 2011 | Indonesië, Batavia
Vanaf vandaag ben ik met pensioen.
De reis gaat naar Solo of Surakarta, twee namen voor dezelfde stad. We bezoeken daar het paleis van de Prins, de Puro Mangkunegaran. Een jonge gids leidt ons rond, waarbij ze volgens Hanni meer met mij staat te flirten dan haar kennis te spuien. Wat mij betreft zijn beide zaken niet van belang. Het ontvangstgedeelte met een prachtige marmeren vloer bevat ook en gamalanorkest. We moeten er onze schoenen voor uittrekken. Na een paar ruimten met onder andere prive-eigendommen bezoeken we nog een aantal vertrekken waaronder de eetkamer voor hoge gasten. Daar bevinden zich een aantal Nederlandse glas in loodramen en een zeer fraai bewerkte slagtand van een olifant.
Dit paleis is in niets te vergelijken met het Kraton in Yogja. Eigenlijk is het niet de moeite waard.
Op naar de Sukuhtempel, zo'n veertig kilometer ten oosten van Solo. Een erg fraaie tocht brengt ons bij een tempel, waarvan de vorm van het hoofdgebouw doet denken aan bouwwerken uit de Majacultuur. Na de tempel staat een wandeling op het programma met een locale gids. Alsof het een jongerenreis is blijkt het een stevige wandeling van 9 kilometer te zijn, maar dan wel met veel stijgen en dalen. De wegen, waarvan het grootste gedeelte in de Nederlandse tijd zijn aangelegd, zijn heel stijl. Ze hebben een helling van wel 100%, ofwel 45 graden. Een auto moet terug naar de eerste versnelling om boven te komen. Dit soort hellingen zit dus ook in onze wandeling. Na 2,5 uur bereiken we redelijk uitgeblust de wachtende auto, die ons naar Sukuh Cottages, ons hotel brengt. Evenals tijdens de wandeling hebben we daar een fantastisch uitzicht, wat in de avond nog een extra dimensie krijgt. Tegen die tijd zijn de vermoeienissen al lang vergeten. De eigenaar begroet ons in onze moerstaal. Hij heeft in het verleden achttien jaar in Nederland gewoond en gewerkt en is uiteindelijk weer naar zijn vaderland terug gekeerd. Na een gezellig gesprek gaan we bijtijds naar bed. Morgen een lange rit naar Malang.
04 Oktober 2011 - 12:11
Jan-Pieter:
Leuk om jullie interessante en gedetailleerde verslagen te lezen. Ook mooie foto's Jan! Veel reisplezier voor de komende dagen toegewenst, we blijven jullie volgen. -
04 Oktober 2011 - 14:27
Wendy:
Gefeliciteerd met het officiele pensioenmoment!
Blijkt er in de praktijk dan toch een roodharig wezen te zijn dat naast Jan op de foto staat ;-)?
Geniet nog van jullie reis verder!
04 Oktober 2011 - 21:20
Henny Van Vliet:
Hoi Jan!
Wat een leuke verslagen en ook mooie foto's. Afgelopen weekend ben ik thuisgekomen van vakantie en zag dat ik heel wat in te halen had met lezen. Jeetje, wat een boel belevenissen al. (de Borobodur is prachtig en die OrangOetangs, die zou ik graag ook nog eens van dichtbij willen zien) Elke dag wel een excursie, zo zie je wat van het land en uitrusten kun je thuis weer. Heb je zometeen alle tijd voor :-) (sorry, inkoppertje) Heb je overigens een leuk pensioenfeestje gehad?
Ik kijk nu al uit naar de volgende verslagen. Veel plezier en geniet van jullie mooie reis!